A FÉNYI GYULA JEZSUITA GIMNÁZIUM PEDAGÓGUSAI A FIATAL TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN

A Nemzeti Tehetség Program által elnyert pályázatnak köszönhetően az Ignáci Pedagógiai Műhelynek újabb lehetősége nyílt fiatal, gyermekek fejlesztésével foglalkozó szakemberek és hallgatók szakmai, illetve mentálhigiénés támogatására. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanáraival közösen már évtizedek óta elhivatottan dolgozunk azért, hogy a jövő generációját segítő pályakezdők hivatásukban és magánéletükben is találják meg azokat a kapcsolódási pontokat, módszereket, eszközöket, amelyek segítik őket a pályájuk során a belső egyensúlyuk megtartásában. Ezzel a céllal 120 óra műhelymunka valósult meg 2023 tavaszán Budapesten és különböző vidéki településeken, amelynek keretében több mint 170 résztvevő kapott megoldásorientált módszereket, jól alkalmazható eszközöket a belső és külső erőforrásaik megtalálásához, mozgósításához.

A tématerületek a következők voltak: éntudat és értékesség megfogalmazása, hiányaink beismerése és elfogadása, a belső szabadság felimerése, gátló tényezők leküzdése, párbeszédre való készség, saját történet elmesélése, személyes életút összegzése, relaxációs gyakorlatok, feszültségoldás hétköznapi szinten, iskolai vitakultúra fejlesztése, nyilvános beszéd magabiztossága és a vitaformák rutinos használata.

A tapasztalatok és a visszajelzések alapján úgy véljük, hogy hiánypótló az a tevékenység, amelyet műhelymunkáink során megvalósítottunk, hisz ilyen témákban igen kevés képzés érhető el a pedagógusok, óvodapedagógusok vagy egyéb gyermekeket támogató szakemberek számára. Mi hiszünk abban, hogy szükség van arra, hogy a pályán dolgozók növekedését ne csak a szakmájukban, hanem a hitükben és hivatásukban is támogassuk.

A program megvalósításáért köszönetet mondunk kollégáinknak: Csizmarik Irén, Juhász-Nagy Andrea, Rivasz-Tóth Kinga és Varga Péter pedagógusoknak.

Frissítve: 2023. július 27.