Diákújság a gyermekvédelemről

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákújságja, a Magis, a rendkívüli körülmények között is igyekezett jelen lenni az iskola életében, így a 2020/21. tanévben két tematikus számmal jelent meg. Az egyik legaktuálisabb, a közéletet is vitára késztető témát járnak körül a lapban olvasható írások: a gyermekvédelmet, természetesen diákszemmel, illetve az iskola mindennapi gyakorlatából, pozitív, megélt tapasztalataiból kiindulva.

Online oktatás keretében működtetni egy iskolaújságot, amely ragaszkodik a hagyományos, nyomtatott megjelenéshez, nagy kihívás. A két újság így egy projekt keretében született meg, amelynek résztvevői elsősorban a 11. évfolyam magyar fakultációs diákjai voltak, illetve azok az alsóbb évfolyamos szerkesztőségi tagok, akik szívesen adták nevüket és gondolataikat a feladathoz. A projekt kiválóan illeszkedik a 11. évfolyam nyelvtan tananyagához, így az egyik cél a médiaműfajok elméleti megismerésén túl azok gyakorlati megtapasztalása volt, valamint a közös, csapatban alkotás nevelő, együttműködést fejlesztő hatására is építettünk a tevékenység során.

Az első lépés a lehetséges témakörök meghatározása volt: ötletbörzét tartottunk, a témákhoz kiválasztottuk a megfelelő műfajt. Ezt követően mindenki érdeklődési körének megfelelően szabadon köteleződött el egy-egy feladat mellett. A diákok tevékenységét két választott vezető koordinálta: Ladányi Anna a főszerkesztői feladatokat látta el, ő fogta össze a csapatot, figyelt a határidőre, ügyelte az írások színvonalát, együttműködött a grafikussal, Szilágy Hannával. Hanna merész, bátor ötletei színes, fiatalos külsőbe öltöztették a lapot. A beköszöntőt egy-egy felnőtt írta: az első számhoz Kajtor Domonkos jezsuitát, a másodikhoz Löveiné Árva Melinda kolléganőt, a Heti gondolatok szerzőjét kértük fel a feladatra. A második szám újdonsága, hogy két angol nyelvű írás is megjelent benne. Az egyiket kilencedikes diákok írták, akik kortársaik körében végeztek el egy kutatást az online oktatás hatásairól, majd annak tanulságait fogalmazták meg cikkükben, míg a másik egy olyan tizenegyedikes diák munkája, aki egy évet töltött Amerikában, írását az ott szerzett tapasztalatok ihlették.

Megítélésem szerint gördülékenyen, hatékonyan dolgoztunk együtt a diákokkal, az eredményt, a nyomtatott Magist jó volt kézben tartani, mindannyiunk tetszését elnyerte a lap. Köszönjük a Serenity Printing Nyomdának a gyors és igényes kivitelezést!

Frissítve: 2021. augusztus 23.