INKLÚZIÓ AZ ISKOLÁBAN – PEDAGÓGUSOKAT TÁMOGATÓ MŰHELYMUNKA – SOROZAT A JEZSUITA MENEKÜLTSZOLGÁLAT EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL

Interaktív, gyakorlatorientált műhelymunka, pedagógusok támogatása idegen nyelvet beszélő, más kultúrából érkező, menekült gyerekek iskolai, illetve osztálytermi befogadásában.
A Jezsuita Menekültszolgálat és az Ignáci Pedagógiai Műhely szakembereinek bevonásával,  a kapcsolati hálónkat erősítve keressük a közös megoldásokat. 

A műhelymunka célja: A pedagógusok személyes és szakmai megerősítése, valamint inspirációk és praktikák nyújtása az iskolai és osztálytermi befogadás (inklúzió) folyamata során felbukkanó kihívások megoldásához.

A műhelymunka keretei: három, egyenként 4 órás (4X45 perc) csoportos munka facilitátorok és szakértők vezetésével.

A három műhelymunka egymásra épülő tematikák szerint zajlik, ám az egyes alkalmak külön is látogathatók.

A három alkalom időpontja:

·       2023. május 24. 16.00-19.30 (szünetekkel)

·       2023. május 31. 16.00-19.30 (szünetekkel)

·       2023. június 7. 16.00-19.30 (szünetekkel)

A három műhelymunka főbb témái:

1.     Az iskolai befogadás kihívásai más szemmel, 2023. május 24.

A műhelymunka keretében a befogadás (inklúzió) helyzeteinek kihívásaira, kérdéseire tekintünk rá új, akár szokatlan látásmódokkal.

Bemutatjuk a CHANGE projektet, melynek célja a diákok kritikus gondolkodásának ösztönzése a menekültek és a migráció kérdéséről, hogy megkülönböztessék a tényeket a véleményektől, és felismerjék az előítéleteket és sztereotípiákat. A foglalkozás során az inkluzív gondolkodásmód elsajátításhoz módszereket adunk át, melyeknek alkalmazásával a diákok szemléletének formálását érhetjük el iskolai környezetben.

2.     Honnan töltekezhetünk pedagógusként?, 2023. május 31.

A műhelymunka során közösen feltérképezzük a pedagógusi munkánk személyes és szakmai erőforrásait, valamint inspirációkat és eszközöket gyűjtünk saját belső támogatásunkhoz.

 3.     Kreatív megoldások és praktikák a befogadás osztálytermi támogatásához, 2023. június 07.

A műhelymunka fő témája, hogy miként lehet a befogadás helyzeteit új ötletekkel, kreatív megoldásokkal még sikeresebbé tenni.

Módszertani eszközt is kínálunk: bemutatjuk a Zahra és Zia – magyartanulást segítő tananyagcsomag (https://jmsz.hu/oktatasi_segedanyagok/e-learning-munkafuzet-es-teszt/) alkalmazásának lehetőségeit, amely a nem magyar anyanyelvű diákok nyelvi készségeinek fejlesztését szolgálja.

Erre az alkalomra különös szeretettel várjuk azokat a pedagógusokat, akik szívesen megosztják tapasztalataikat a segédanyag gyakorlati alkalmazásával, mindennapi használatával kapcsolatban.

Kiket várunk?

Elsősorban a köznevelési intézmények érintettjei jelentkezését várjuk (általános- és középiskolai tanárok, kollégium nevelők, szülők, stb.), de örömmel fogadunk egyéb területről érkező érdeklődőket is. A műhelyeket minimum 6 résztvevő esetén indítjuk és maximum 14 fővel valósítjuk meg. A jelentkezéseket azok sorrendjében tudjuk figyelembe venni. Amennyiben túljelentkezés történik, szándékunkban áll további műhelymunkákat is szervezni a témában.

HELYSZÍN:
Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20.

REGISZTRÁCIÓ ITT.

Frissítve: 2023. május 08.