Ősszel induló Franz Kett – padlóképes műhelymunka a Párbeszéd Házában

A Kett pedagógia az embert egészében szemlélő, kapcsolati pedagógia, amelynek középpontjában az élet értelmessége és ennek az értelemnek a keresése áll.

Jellegzetessége a foglalkozás alatt kialakuló, főleg természetes anyagokból készülő, mandalaszerű padlókép, ami a résztvevők közös alkotása.

Nemcsak egy általános pedagógiáról van szó, hanem egy pedagógiáról valláspedagógiai „szívvel”, hiszen az Istennel való kapcsolatra is érzékenyíteni szeretne.

A foglalkozás által fejlődik az ember önmagával, embertársaival, a teremtett világgal és Istennel való kapcsolata.

Mit tudunk elmondani a Kett pedagógiáról?1

  • egy egységes értelemorientált pedagógia
  • egy kapcsolatorientált, alapvető pedagógia a gyakorlatból a gyakorlatért
  • egy bibliai és keresztény ember- és istenképen alapuló pedagógia
  • az ember és a szív vallásérzékeny formálásának pedagógiája
  • a holisztikus tanulás és tanítás egy útja minden korosztály számára

1. Franz Kett Pedagógiai Intézet GSEB e.v.: LÉNYEG-ében a Franz Kett pedagógia, Hamburg 2022.

Kinek ajánljuk?

Szeretettel várjuk az adventre hangolódni vágyó, gyermekekkel foglalkozó szakembereket egy padlóképes műhelymunkára. Az alkalom középpontjában saját belső erőforrásaink megmozgatása és a gyakorlatban megélt padlóképek lesznek. Ajánlom minden fejlődésre, elmélyülésre vágyó kollégának, aki szeretné az adventi időszakot Franz Kett pedagógiai foglalkozásokkal gazdagítani környezetében. Legyen ez az együtt töltött pár óra, amiben közösen és egymástól tanulhatunk, egy kiemelt, különleges idő, egy ajándék mind a résztvevőknek és mindazok számára, akiknek körében később a foglalkozások megvalósulnak.

A képzést tartja: 

Majoros Zsuzsanna Franz Kett pedagógus, német nyelvtanár, hitoktató, kisgyermekgondozó-nevelő

Hogyan zajlik a műhelymunka?

A műhelymunka során megismerkedünk a Franz Kett pedagógia gyakorlati és elméleti alapjaival a foglalkozásokat követő reflexió segítségével. A személyesen megtapasztalt padlóképek egyszerűen átültethetőek a gyakorlatba gyermek és felnőtt foglalkozásokon egyaránt. Változatos, kreatív, megmozgató és interaktív együttlétre számítsatok, amiben helye van a kölcsönös tanulásnak és az elmélyülésnek is.

A műhelymunka részletesebb információival hamarosan jelentkezünk. . Addig is kövessenek bennünket itt és az Ignáci Pedagógiai Műjely facebook oldalát is.

Vélemények a képzésről:

Élményekben, érzelmekben gazdag feledhetetlen délelőtti programunk volt nagycsoportosainkkal Zsuzsi padlóképes foglalkozásán. A gyerekek és magam is teljes beleéléssel vettünk részt a foglalkozáson, felnőttként is élveztem minden pillanatát. Olyan érzelmek szabadultak fel bennünk, amelyeket még én sem tapasztaltam meg a csoportomba járó gyerekeknél. Remek, lélekemelő és tápláló együtt töltött idő volt. /Trudi néni, óvodapedagógus/

Meglepő volt számomra, hogy az osztályomnak egy teljesen új arcát ismerhettem meg a foglalkozás alatt. Nagyon tetszett, hogy a padlóképnek volt könnyed, mókázós része, amelyben diákjaim kiélhették kreativitásukat, mindemellett egy elcsendesülős, elmélkedős, meghitt része is, amiben komoly motivációt kaphatnak céljaik eléréséhez. (…) Csak ajánlani tudom a padlóképet azon kollégáknak, akik életre szóló élménnyel, üzenettel szeretnék megajándékozni diákjaikat. Nagyon köszönöm a mai motiváló padlókép foglalkozást.  /Csaba, középiskolai osztályfőnök/

A padlókép egy csoda. Ott szólít meg, ahol vagy, oda visz, ahová szíved mélyéből vágysz és ott tart meg, ahol az igazi helyed van. Ehhez segít a mese, a zene, a dal, a szívet – lelket gyönyörködtető és megszólító kép. Nem utolsósorban pedig Zsuzsi biztonságot adó, harmóniát sugárzó személyisége. Egyszerre lehetsz vendég és érkezhetsz haza, attól függően, hogy éppen mi az, amire neked akkor és ott szükséged van.
Ajándékozd meg magad ezzel a csodával! /Julika , tanítónő/

Frissítve: 2023. szeptember 22.